Interesul public versus dreptul la viața privată, într-o relatare video la TV8

Relatarea video de la postul TV8 despre participarea fostei deputate Violeta Ivanov la înmormântarea mamei sale a fost raportată, prin intermediul Platformei T(V)E Privește!, ca fiind difuzată cu abateri de la normele legale. Autoarea sesizării susține că prin acest subiect s-a încălcat „dreptul la viața privată, la intimitate și securitate a persoanei în momente grele și intime”, iar subiectul nu a fost deloc „de interes public” pentru a fi mediatizat. Pe de altă parte, specialiștii în comunicare afirmă că publicul ar fi fost interesat să afle dacă fostei deputate i s-a permis să participe la funeraliile mamei, iar jurnaliștii de la TV8 au relatat despre acest caz „decent”.

Telespectatoarea a făcut referință la materialul video „Lăsată să-și deplângă mama”, difuzat în cadrul buletinului de știri din 9 februarie. În conținutul știrii se menționează că fostei deputate Violeta Ivanov i s-a permis, cu acordul procurorului, ieșirea din izolator ca să participe pentru câteva ore la înmormântarea mamei sale. Alături de ea, în acea zi, au fost membrii familiei, apropiații, dar și unii colegi din Partidul Șor, printre care Marina Tauber.

Anterior, pe marginea subiectului de la TV8 (difuzat la ecran și publicat pe pagina electronică a postului TV), portalul Mediacritica a scris că „știrile încalcă normele deontologice cu privire la respectarea vieții private și depășesc limitele interesului public”. Site-ul a citat câteva prevederi din Codul deontologic, care menționează că jurnalistul „este dator să respecte dreptul la viață privată şi demnitate al persoanelor, inclusiv al persoanelor decedate”, iar „imixtiunea în viața privată este permisă numai atunci când dezvăluirea faptelor urmărește un interes public”. Totodată, „în colectarea informației de interes public jurnalistul se asigură de fiecare dată că între drepturile sale și drepturile persoanelor vizate în produsele sale mediatice există un echilibru rezonabil”.

Mediacritica face trimitere și la Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști, care amintește că „persoanele care deţin funcţii publice au dreptul la respectul vieţii lor private, cu excepţia cazurilor când viaţa lor particulară are efect asupra vieţii publice. (…) Nu vom relata despre comportament privat al unei persoane dacă nu există un interes public clar”.

Pe de altă parte, în opinia președintei Consiliului de presă, din imagini se vede că persoanele care au venit să participe la funeralii au fost filmate de departe, fără a fi deranjate de microfon sau camera video. „Vedem oameni filmați de departe, care nu-și pierd cunoștința de durere, care nu sunt în ipostaze degradante sau indecente, care nu se feresc de cameră, dar care trec în liniște fără să protesteze. Violeta Ivanov se vede în imagini de departe, aproape că nu i se deslușește fața, cum se sprijină de umărul soțului ei și, putem deduce, plânge. Nu se aude sunetul plânsului, nu se deslușește nimic din discuții. Sunt imagini pe care le putea vedea oricine trecea în acel moment pe lângă biserică. Unde și ce linie roșie a fost trecută în acest caz?”, se întreabă Viorica Zaharia. 

„Nu găsesc nici în text, nici pe imagini, vreun moment care mi-ar arăta-o pe fosta deputată în ipostaze ce i-ar leza demnitatea și dreptul la viață privată. Dacă reporterul s-ar fi dus pe urmele ei în biserică, așa cum fac pe coridoarele instanței la procesele ei de judecată și o întreabă de trei ori același lucru, dacă ar fi filmat-o cum se apropie de sicriu, cum se prăbușește de suferință etc., asta da, ar fi lipsă de respect pentru viața privată. Ea însă a fost filmată afară, în curtea bisericii, iar colegii ei de partid (probabil și ea), care au venit să discute cu echipa de filmare, știau că se filmează de departe și nimeni nu a cerut oprirea filmării”, a concluzionat Viorica Zaharia, care a inițiat o temă de discuții la acest subiect pe platforma Media Forum.  

Menționăm că, potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, „furnizorii de servicii media sînt obligaţi să respecte legislaţia cu privire la apărarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale, precum şi dreptul la respectarea şi ocrotirea vieţii intime, familiale şi private”.

Sursa foto: Captură video TV8

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *