Posturile de televiziune RTR Moldova și Primul în Moldova au fost sancționate de membrii Consiliului Audiovizualului (CA), cu avertizare publică, pentru încălcarea principiului imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție. Sesizările, depuse de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), au fost întocmite în baza plângerilor recepționate pe platforma T(V)E Priveşte! și examinate în cadrul ședinței din 28 aprilie.
În cazul postului RTR Moldova, autorul sesizării invocă faptul că, la 22 februarie, în cadrul buletinului de știri „Vesti Moldova” a fost difuzată o știre cu titlul „Media holdingul oligarhului fugar Plahotniuc continuă să folosească ilegal denumirile și logotipurile unor posturi de televiziune rusești”. În știre se menționează faptul că posturile de televiziune REN Moldova, STS Mega, Familia Domashniy și Canal 5, începând cu 1 ianuarie 2021, și-au pierdut dreptul de a retransmite câteva canale rusești, însă acestea continuă să folosească ilegal denumirile și logotipurile furnizorilor din Federația Rusă, prejudiciind drepturile și interesele consumatorilor de media din Republica Moldova prin inducerea în eroare. În știrea RTR Moldova se mai relatează că cei patru furnizori media ar trebui sancționați de către Consiliul Audiovizualului, fapt care nu se întâmplă, ceea ce denotă „lipsă de competență, netransparență sau o acțiune intenționat asumată din partea autorității de reglementare”.
În cadrul reportajului, Consiliul Audiovizualului este învinuit de faptul că ar pune „presiuni doar pe unele posturi TV (cum ar fi: RTR Moldova, Bravo Mulit, ITV), dar cele afiliate media holdingului Plahotniuc (Publika, Prime, Canal 2, Canal 3) ar fi privilegiate (nu ar fi monitorizate de CA)”. Astfel, în material sunt citate câteva aliniate dintr-o scrisoare comună a furnizorilor media din Rusia către CA, cu referire la ilegalitatea folosirii denumirilor și logotipurilor celor patru posturi de televiziune rusești. Potrivit consumatorului de media, „informația este relatată fără a fi prezentate și opiniile posturilor de televiziune vizate și/sau opinia Consiliului Audiovizualului”. Prin urmare, furnizorul de servicii media audiovizuale nu a asigurat principiul imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
Reprezentanții companiei Telecomunicații Grup, fondatoarea postului RTR Moldova, nu au dat curs solicitării CA și nu s-au expus pe marginea celor invocate de către petiționar. După propria monitorizare, Consiliul a concluzionat că „în cadrul reportajului au fost enunțate afirmații unilaterale și au fost aduse acuzații care au vizat mai mulți furnizori de servicii media, inclusiv CA, însă autorii subiectului nu au solicitat opinia acestora, cu atât mai mult că reporterul RTR Moldova a relatat din fața sediului CA”.
„Faptul că unii ne consideră părtinitori vizavi de alții este opinia lor personală. Pot să asigur cu toată responsabilitatea că noi ne facem treaba conform legislației în vigoare. (…) Codul serviciilor media audiovizuale este biblia CA”, a afirmat Ala Ursu-Antoci, președinta CA.
Larisa Manole, membră CA, a precizat că reprezentanții Consiliului s-au expus deja la acest subiect în cadrul unei ședințe interne. Totuși, dacă există această sesizare din partea cetățenilor, poziția CA a rămas aceeași: „Reportajul a fost realizat cu carențe și abateri deontologice”.
„Când suntem acuzați de anumite posturi de televiziune că constituim obiectul unor critici, vreau să văd și argumente. Dacă vor exista argumente, noi le vom examina. În majoritatea cazurilor, aceste acuzații sunt absolut nefondate și nu au nicio dovadă probatorie”, a atenționat colegul său, Dragoș Vicol.
„Dezamăgirea” de la Primul în Moldova
În cazul celei de-a doua petiții adresată Consiliului Audiovizualului, autorul sesizării semnala încălcări în difuzarea la 5 aprilie 2021, în cadrul buletinului de știri al serii, la postul de televiziune Primul în Moldova, a subiectului intitulat „100 de zile de «dezamăgire»”. Materialul a prezentat reacția reprezentanților PSRM și a liderului fracțiunii Igor Dodon pe marginea Raportului de 100 de zile de mandat al președintei Maia Sandu, care l-a definit printr-un „singur cuvânt-cheie – dezamăgire”. Prin felul în care au abordat acest subiect, jurnaliștii de la postul de televiziune Primul în Moldova au dat dovadă de o atitudine vădit părtinitoare, eșuând cu desăvârșire să asigure principiul imparţialităţii, echilibrului şi liberei formări a opiniilor”, se arată în sesizarea consumatorului de media.
Deși reprezentanții postului Primul în Moldova au negat faptul că ar fi admis încălcări în prezentarea acestui subiect, monitorizarea CA a atestat că jurnaliștii de la postul respectiv au încălcat dreptul cetățenilor privind asigurarea informării imparțiale, din mai multe surse independente.
„Se atestă o derogare de la prevederile Codului serviciilor audiovizuale. Sunt întrunite toate elementele constitutive pentru aplicarea sancțiunii. Voi susține sancțiunea!”, a remarcat Dragoș Vicol, membru CA. „E clar că este o încălcare!”, a afirmat președinta CA, Ala Ursu-Antoci, propunând ca postul să fie sancționat cu avertizare publică.
Propunerea președintei a fost susținută cu votul tuturor membrilor CA.