Compania Reforma Art, fondatoarea postului Jurnal TV, respinge învinuirile din sesizarea unui telespectator care, prin intermediul Platformei T(V)E Privește!, a semnalat încălcări ale normelor de etică și deontologie profesională, implicit neasigurarea dreptului la replică persoanelor vizate în cadrul emisiunii „Secretele puterii”, ediția din 30 iunie. Într-un răspuns expediat Centrului pentru Jurnalism Independent, redacția declară că „cele insinuate nu corespund adevărului”, iar autorul sesizării și-ar expune „dezacordul cu politica editorială a postului și cu faptul deconspirării de ilegalități”, urmărind „sancționarea postului și pedepsirea pentru viziunile expuse de invitați și poziția civică a acestora, doar că aceste fapte atentează vădit asupra libertății de exprimare și astfel de acte trebuie să fie combătute vehement de oricare din instituții sau autorități”.
Potrivit autorului sesizării, în cadrul emisiunii au fost aduse mai multe învinuiri – „aproape toată emisiunea e dedicată doar învinuirilor” – fără a fi oferit dreptul la replică persoanelor vizate. Totodată, reclamantul menționează că moderatorul emisiunii a avut un „comportament inadmisibil pentru că a făcut agitație electorală deschisă în beneficiul unui anumit partid”, iar „cel mai revoltător e discursul jurnalistului că unii oamenii nu trebuie să fie invitați la o televiziune”, se spune în textul sesizării.
Urmare a notificării transmise de Centrul pentru Jurnalism Independent la adresa Jurnal TV cu privire Ia sesizarea înregistrată pe „Platforma T(V)E Privește!”, compania care deține licența postului de televiziune ne-a comunicat că „în cadrul emisiunii nu au fost aduse învinuiri nimănui, ci a fost efectuată o retrospectivă a unor dosare, cauze de rezonanță pe care refuză sa le ia în investigare organele procuraturii, în pofida existenței unor bănuieli rezonabile că au fost săvârșite infracțiuni. Subiectele indicate au fost abordate, discutate și comentate de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de unii deputați implicați în comisiile parlamentare de specialitate”.
Postul Jurnal TV a infirmat faptul că în cadrul emisiunii nu ar fi fost asigurat dreptul la replică persoanelor vizate, calificând poziția telespectatorului ca fiind „în dezacord cu politica editorială a postului și cu deconspirarea de ilegalități”, „o poziție contrară, tendențioasă, acționând cu scopul de obține o sancționare a postului și pedepsirea acestuia pentru viziunile expuse de invitații cu poziție civică”.
„Pe parcursul emisiunii au fost telefonate mai multe persoane, care nu au răspuns, precum și a fost acordat dreptul la replică tuturor persoanelor ce s-au simțit vizate, fiind afișat periodic numărul de telefon Ia care aceștia puteau interveni, dar nimeni nu și-a exercitat acest drept nici în cadrul emisiunii, nici ulterior. Mai mult, nici după difuzarea emisiunii nicio persoană nu a solicitat dreptul Ia replică, ceea ce atestă cert că nu au fost afectate drepturile vreunei persoane”, se precizează în răspunsul redacției.
AVERTIZARE PUBLICĂ A CA, CONTESTATĂ DE JURNAL TV
De altfel, o petiție pe acest subiect, expediată din numele autorului sesizării, Dmitrii Bezobrazov, a fost examinată în ședința Consiliul Audiovizualului (CA) din 21 iulie curent. Urmare a examinării petiției, membrii Consiliului au avertizat public postul de televiziune Jurnal TV pentru nerespectarea cerințelor privind asigurarea informării corecte cu privire la un fapt sau un eveniment. A doua zi după aprobarea deciziei, Jurnal TV a contestat sancțiunea aplicată de CA, expediind autorității de reglementare a audiovizualului o cerere prealabilă prin care a invocat că respectiva decizie „este vădit ilegală, neîntemeiată și emisă cu încălcarea procedurii”. Într-o altă ședință, din 28 iulie, membrii CA au respins solicitarea postului Jurnal TV de suspendare a deciziei de sancționare pe motiv că furnizorul de servicii media nu a prezentat dovezi pertinente ce țin să demonstreze aparența de ilegalitate a actului administrativ.
Platforma T(V)E Privește! amintește că orice cetăţean poate raporta încălcările pe care le-a sesizat la un post de radio sau TV din ţară. În același timp, pentru a-i ghida pe utilizatori în procesul de semnalare a încălcărilor, consumatorii media sunt îndemnați să consulte rubrica Reglementare, unde vor găsi explicate prevederi din legi, ce îi vor ajuta să înţeleagă mai bine când anume este cazul să raporteze abaterile.
Încălcările sesizate pot fi raportate completând un formular la rubrica Depune o plângere în care va fi indicată denumirea postului, denumirea și ora programului/emisiunii şi încălcarea ce a fost admisă/observată.
Sursa foto: Captură Jurnal TV