Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins, printr-o hotărâre din 15 octombrie 2021, acțiunea înaintată de compania General Media Group (GMG) împotriva Consiliului Audiovizualului (CA) cu privire la anularea deciziei autorității de reglementare privind examinarea rezultatelor monitorizării postului de televiziune Prime TV urmare a sesizării Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) și amendarea canalului cu 5.000 de lei pentru încălcarea normelor legale.
Decizia instanței vine după ce, pe 2 noiembrie 2020, membrii CA au examinat șase petiții înaintate de CJI, una dintre care a vizat și postul de televiziune Prime TV. În petiția Centrului se menționa că Prime TV a difuzat, la data de 1 și 7 septembrie 2020, emisiunea „Vorbește Moldova”, iar în cadrul ambelor ediții au fost difuzate scene ce nu corespund cerințelor stabilite de legislația în vigoare. Astfel, în petiție este specificat că protagonista ediției din 1 septembrie 2020 a folosit un discurs violent și expresii necenzurate, iar în cadrul emisiunii din 7 septembrie s-a atestat o agresivitate verbală sporită prin faptul că invitații în platou se ceartă și se înjură reciproc, după care protagonistul părăsește studioul din motiv că experții prezenți în platou nu îi dau dreptate și, a doua zi, își incendiază casa, așa cum a promis în cadrul emisiunii.
Datele monitorizării CA au confirmat încălcările sesizate, iar televiziunea a fost sancționată cu o amendă de 5.000 de lei „pentru încălcarea cadrului normativ care prevede interdicția difuzării unor informații ce conțin date personale cu impact negativ asupra copiilor”.
După aplicarea sancțiunii, compania GMG, proprietara Prime TV, a depus o cerere prealabilă la CA prin care a solicitat anularea amenzii. În cererea sa, reprezentanții GMG au calificat decizia CA drept „ilegală și neîntemeiată”, susținând că autoritatea a aplicat sancțiunea pentru încălcarea legislației cu privire la protecția datelor cu caracter personal ale minorului și nu în baza celor menționate de Centrul de Jurnalism Independent. CA a respins cererea prealabilă, iar GMG s-a adresat în instanță împotriva deciziilor luate în raport cu ei.
Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la data pronunțării dispozitivului acesteia.
Sursa: Media Azi