Scenele de violență și limbajul licențios pe micile ecrane, cele mai frecvente încălcări raportate de telespectatori în noiembrie

Posturile Publika TV, ProTV Chișinău, TV Action 1000 și Canal 3 sunt vizate în plângerile telespectatorilor care au depus sesizări pe Platforma T(V)E Privește! pe parcursul lunii noiembrie. În notificările lor, reclamanții invocă încălcări ce țin de difuzarea programelor audiovizuale și a producțiilor cinematografice ce conțin scene de violență fizică, psihică și limbaj licențios, care pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor. 

„Vă rog să examinați. Au fost dezvăluite detaliile în care ar fi fost omorâtă fetița de 1 an şi 10 luni – «de 10 ori cu furculița în spate». Nu cred că programele audiovizuale trebuie să facă reconstituirile unei crime”, scrie un telespectator cu referință la reportajul „Detalii care vă pot afecta emoțional  în cazul fetiţei ucise de femeia în grija căreia fusese lăsată. Localnicii, șocați”, realizat de jurnaliștii de la Publika TV.  

„Alo, Pro TV Chișinău! Ce-i cu știrea asta despre «amenințare cu moartea» și «tăierea gâtului» la adresa președintei țării Maia Sandu și a șefei Guvernului Natalia Gavriliță, publicată pe site-ul instituției? De când jurnaliștii publică toate declarațiile jignitoare și amenințătoare care circulă în societate? Oare chiar trebuie să coborâți la nivelul unor aberații? Cred că e treaba organelor de drept să se ocupe de aceste lucruri. Nu mai promovați/mediatizați și prin intermediul televizorului lipsa de bun-simț, de educație și de cultură!”, se spune într-o altă sesizare.

Autorii altor două plângeri se arată nemulțumiți de scenele de violență și limbaj licențios în timpul vizionării producțiilor cinematografice „E timpul să ucizi” (orig. Время убивать), difuzat pe 16 noiembrie, între orele 15:00-16:00, la postul TV Action 1000 și „Stăpânii străzilor” (orig. Street Kings), difuzat pe 21 noiembrie, în jurul orelor 18:00-19:00, la postul Canal 3.  Deși ambele filme au fost însoțite de semnul de avertizare „AP” (acord parental), telespectatorii consideră că reprezentanții canalelor de televiziune au eșuat în clasificarea acestora. 

«Stăpânii străzilor»  a inclus un mixer de limbaj injurios și scene de violență, care s-au perindat pe tot parcursul difuzării filmului. Personaje care zac în bălți de sânge, capuri spintecate cu hârlețul, o avalanșă de cuvinte vulgare de care ți se face rușine când le auzi și nu ți se dă mâna să le scrii pe foaie este ceea ce caracterizează conținutul acestei producții cinematografice, chiar dacă morala este alta”, spune consumatorul media cu referință la thrillerul de la Canal 3.

Pe acest caz, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a întocmit o petiție și a transmis-o Consiliului Audiovizualului. CJI va monitoriza modul în care va reacționa CA și va informa publicul despre decizia luată.

Menționăm că, la recepționarea unei sesizări cu privire la abateri în premieră, Centrul pentru Jurnalism Independent trimite notificări redacțiilor vizate pentru a fi remediate. În cazul în care abaterile persistă, CJI formulează petiții pe care le expediază Consiliului Audiovizualului.

_________________

Platforma T(V)E Privește! a fost lansată în anul 2020. Prin intermediul acestui instrument interactiv, consumatorii media au posibilitatea să raporteze cazurile pe care le consideră problematice în timpul când vizionează diverse programe audiovizuale. Cetățenii pot raporta încălcările pe care le-au sesizat la un post de radio sau TV din ţară, completând un formular la rubrica Depune o plângere în care indică denumirea postului, denumirea și ora programului/emisiunii şi încălcarea ce a fost admisă/observată. Încălcările se referă la conținutul neconform cu deontologia şi etica jurnalistică și cu legislația în vigoare.  

Sursa foto: Freepik

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *