Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au sancționat cu 10.000 de lei compania Telestar Media, fondatoarea postului de televiziune Canal 3, pentru difuzarea unui film cu scene de violență fizică și psihică, împușcături, sânge, scene erotice, limbaj licențios și comportament obscen. Sesizarea, depusă de Centrul pentru Jurnalism Independent în baza unei plângeri recepționate pe platforma T(V)E Priveşte!, a fost examinată în cadrul şedinţei CA din 28 ianuarie. O altă petiție, care viza difuzarea a două producții cinematografice la postul Prime TV, a fost respinsă de Consiliu în cadrul aceleiași ședințe.
Potrivit petiționarului, la 27 decembrie 2020, în intervalul orelor 20:00-22:00, la Canal 3 a fost difuzat filmul artistic „Trans”, conținutul căruia includea o serie de scene sângeroase și violente, care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor. Filmul de tip thriller psihologic, bazat pe terapia subhipnoză, cu dublare în limba română, era însoțit de semnul de avertizare AP, ceea ce înseamnă că poate fi vizionat și de copii cu acordul părinților. Totuși, în opinia autorului sesizării, un asemenea conținut este inadecvat pentru a fi pus pe post la ora la care a fost programat.
Scene de violență fizică și psihică au fost menționate și în petiția ce viza postul Prime TV. Totuși, în urma efectuării monitorizării posturilor de televiziune Prime și Canal 3 prin prisma celor invocate în petițiile CJI în baza sesizărilor consumatorilor de media, membrii Consiliului au decis să sancționeze doar postul de televiziune Canal 3, cu șapte voturi pro și unul împotrivă.
„Eu am privit filmul ca să mă asigur că cele invocate în petiția CJI sunt lucruri adevărate și da, vreau să spun că este adevărat. În film sunt prezente mai multe detalii care nu au fost menționate. Încălcarea este destul de gravă. La ora 21:00 s-ar fi putut difuza niște emisiuni educative, culturale, dar nu ceea ce a fost”, a precizat membra CA Lidia Viziru. Colega sa, Tatiana Buraga, a completat: „Consider că în acest interval de timp ar fi fost binevenite niște programe care să contribuie la dezvoltarea copiilor, pentru că aceasta de fapt este misiunea unui furnizor de servicii media”.
Corneliu Mihalache, care a votat împotrivă, a menționat că respectă opinia colegilor săi. „Este foarte discutabil ce înseamnă violență fizică pentru care trebuie sancționat un furnizor de servicii și ce înseamnă violență fizică admisă”, a spus el, îndemnându-i să fie „atenți cu acest subiect”. Opinia sa a fost parțial susținută și de Artur Cozma, care a sugerat că „pe marginea subiectului discutat ar fi necesară o discuție mai amplă. În cazul dat, sunt de acord că la Canal 3 s-a încălcat, dar mă refer la fenomen ca atare, poate ar fi cazul să revenim la anumite prevederi legale care ar putea fi revăzute, ținând cont și de protecția minorilor și de alte aspecte”, a menționat Cozma.
„Știți că sunt împotriva sancționărilor, dar aici este imposibil de a nu sancționa. Vădit este o încălcare”, a conchis președinta CA, Ala Ursu-Antoci.
Sursa foto: https://gdsit.cdn-immedia.net