„E dificil pentru un matur, dar mai ales pentru copii, să privească secvențe cu tehnici criminale și mult sânge, care se repetă continuu pe durata difuzării subiectului”, se spune într-o plângere înregistrată pe Platforma T(V)E Privește!. Sesizarea se referă la documentarul detectiv „În afara legii. Cele mai răsunătoare crime” (orig. «Внезаконно. Самые громкие преступления»), emisiune retransmisă pe 14 decembrie, ora 18:00, la postul Canal 3.
„Chiar dacă documentarul a fost însoțit permanent de marcajul AP (acordul părintelui) la ora la care a fost difuzat, nu întotdeauna ai posibilitate să te regăsești în preajma copilului și să supraveghezi conținutul pe care îl vizionează. Consider că programele ce conțin scene de violență, cu participarea specialiștilor în domeniu care analizează în detalii «cele mai răsunătoare crime» săvârșite în Federația Rusă (sau oriunde în altă parte) ar trebui să fie interzise la ecran în timpul zilei și seara devreme pentru a-i proteja pe copii de impactul negativ al informației”, își încheie sesizarea telespectatoarea.
Potrivit legislației naționale, minorii sunt protejați informațional atât prin Legea cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației, Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, cât și prin codurile deontologice – al jurnalistului și cel de conduită a radiodifuzorilor.
Astfel, potrivit pct. 150 al Regulamentului privind conținuturile audiovizuale, „în intervalul orar 06:00-23:00 nu pot fi difuzate programe care conțin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violență domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte, cu excepția programelor audiovizuale de ficțiune și a filmelor documentare”. Pct. 151 al aceluiași Regulament specifică faptul că „nu pot fi difuzate în intervalul orar 06:00-23:00 programe care prezintă: a) violență fizică, psihică sau de limbaj licențios, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate; b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen; c) persoane în ipostaze degradante, chiar dacă acestea și-au dat acordul”.
Excepție de la prevederile pct. 151 sunt filmele artistice de scurt și lung metraj, filmele și/sau serialele de televiziune și filmele documentare numai dacă acestea conțin informații cu valoare științifică, educațională sau artistică și sunt difuzate în conformitate cu condițiile de clasificare a programelor audiovizuale în vederea protecției minorilor și informarea publicului cu privire la conținutul acestora, prevăzute la pct. 129 sau pct. 130 al Regulamentului respectiv.
Condițiile de clasificare a programelor audiovizuale includ mai multe criterii, printre care: numărul și natura scenelor violente; prezența violenței și rolul acesteia în rezolvarea problemelor ș.a. Totuși, responsabilitatea clasificării programelor și respectarea rigorilor în funcție de programele clasificate revine furnizorilor de servicii media liniare și neliniare.
Cu referință la emisiunile retransmise din alte țări de către furnizorii locali, Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice, afirma anterior pentru platforma T(V)E Privește! că, chiar dacă legea interzice cabliștilor să intervină în conținuturile pe care le retransmit, „asta nu înseamnă că distribuitorii pot retransmite orice doresc”. „Dacă în pachetul de canale retransmise sunt atestate posturi problematice, cel care le distribuie poartă răspundere – doar el formează pachetul de canale. Prin urmare, o primă soluție ar fi completarea ofertei de canale cu cele care nu contravin legilor țării”, explica expertul Ion Bunduchi.
Pe parcursul ultimelor trei luni, postul Canal 3 a fost vizat de patru ori în sesizările consumatorilor de media. În baza unei plângeri recepționate pe platforma T(V)E Priveşte!, în luna noiembrie, Centrul pentru Jurnalism Independent a formulat o petiție pe care a înaintat-o Consiliului Audiovizualului pentru examinare. La începutul anului 2021, în temeiul unei notificări a telespectatorilor, Canal 3 a fost amendat cu 10.000 de lei pentru difuzarea unui film cu scene erotice și violență.
Sursa foto: https://www.qbebe.ro