Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu avertizare publică posturile NTV Moldova și TV6, în baza a două petiții ale Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), pentru difuzarea, în cadrul buletinelor de știri, a unor reportaje despre o minoră supusă violenței fizice și morale fără ca identitatea victimei să fie suficient protejată.
Petițiile au fost întocmite în urma sesizărilor înregistrate pe platforma T(V)E Privește! și invocau faptul că prin publicarea imaginii explicite a minorei agresate de un grup de tinere, caz ce a avut loc la începutul lunii februarie în Chișinău, cei doi furnizori de servicii media audiovizuale au adus o atingere nejustificată vieții private a victimei. Mai mult, este vorba de „o prelucrare ilegală a datelor cu caracter personal”, iar instituțiile mass-media vizate „au contribuit la limitarea șanselor persoanei de a se resocializa și au sporit impactul negativ al incidentului asupra ei”, se spune în petițiile CJI.
Compania Exclusiv Media, fondatoarea postului NTV Moldova, a negat că în reportajul difuzat fața fetei ar fi fost clară, justificând că „secvențele video au fost de calitate proastă, efectuate în mare parte de sus, dintr-un unghi din care nu pot fi identificate persoanele filmate”.
Firma Media Resurse, fondatoarea postului TV6, a recunoscut totuși că a fost comisă o eroare tehnică, dar că ar fi fost neintenționată, fapt ce ar fi fost corectat în cadrul următorului buletin de știri, solicitând respingerea petiției CJI.
„În reportajele difuzate de postul NTV Moldova au fost prezentate imagini video în care se vede cum tânăra este lovită cu pumnii și picioarele, este umilită și pusă să le sărute mâinile unor adolescente. În imaginile video, fața fetei agresate, cât și ale celor implicate în actul de violență nu au fost blurate, fapt care permite identificarea minorilor”, a concluzionat CA după desfășurarea propriei monitorizări. În cazul postului TV6, reprezentanții instituției au precizat că „fețele fetelor au fost blurate, cu excepția unei scurte secvențe video în care imaginea fetei agresate nu a fost protejată”.
Membrii Consiliului au sancționat Exclusiv Media și Media Resurse cu avertizare publică pentru că nu au asigurat protecția identității minorelor implicate în incident (violență fizică și psiho-emoțională, n.r.).
În cadrul aceleiași ședințe, membrii CA au respins o petiție a CJI referitoare la postul Orhei TV, care a difuzat o producție cinematografică cu semnul de avertizare AP, conținutul căreia putea fi vizionat de către minori în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinților sau împreună cu familia.
Sursa foto: Captură privesc.eu