O ediție a emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV a fost reclamată recent, prin intermediul Platformei T(V)E Privește!, ca fiind difuzată cu încălcarea unor prevederi deontologice. Astfel, deși în cadrul ediției din 28 martie a emisiunii nu au fost aduse nume și cazuri concrete despre implicarea preoților din Republica Moldova în acțiuni ce ar justifica războiul în Ucraina, discuțiile despre rolul Bisericii Ortodoxe din Federația Rusă ca formator de opinie în contextul evenimentelor din țara vecină a atras atenția telespectatorilor.
Într-o sesizare, Roman Bubnov se arată îngrijorat de faptul că după vizionarea emisiunii, inclusiv a subiectului privind poziționarea bisericilor de pe teritoriul țării noastre care se supun Patriarhiei de la Moscova față de narațiunile pe care cea din urmă le promovează, s-ar fi înțeles greșit că „anumiți preoți din țara noastră susțin războiul”, iar ca argument pentru această declarație nu ar fi fost prezentat „niciun comentariu, nicio reacție a părții vizate”. „Nu cred că este un adevăr”, concluzionează telespectatorul.
Urmare a analizei de conținut, am constatat că moderatorul emisiunii a propus invitaților din studiou să discute pe mai multe subiecte, unul dintre care s-a referit la „participarea la diferite emisiuni televizate a fețelor bisericești care se supun Patriarhiei de la Moscova și care îndreptățesc războiul din Ucraina”.
Subiectul este dezbătut aproximativ 15 minute (durata totală a emisiunii fiind de 117 minute), timp în care cei trei invitați din platoul de filmare se expun pe marginea temei enunțate.
„Biserica nu ar trebui să se implice în politică și mai puțin în subiecte militare. Orice argument și orice poziționare în susținerea războiului este o idee greșită și este un mesaj greșit. Fețele bisericești trebuie să se roage pentru sănătatea și sufletele celor morți, mai ales ale celor care și-au pierdut viața în apărarea patriei lor. Moartea oamenilor nu poate fi argumentată cu nimic. Oricare ar fi argumentul, este unul fals”, a declarat deputatul PAS Vasile Grădinaru.
„Este trist că o parte din reprezentanții bisericii se identifică cu mesajele de război și sacrificare a oamenilor pentru anumite idealuri politice. Faptul că se manipulează în interesul altui stat, la fel, e trist. Aș sugera autorităților din Moldova să identifice aceste persoane și să le expedieze Codul penal, pentru că aceste persoane sunt pasibile de răspundere penală. Acest lucru trebuie oprit. Dacă Biserica poate să fie părtaș la lucruri bune, acest lucru este salutabil. Și este trist când Biserica este părtaș la lucruri care duc la moartea altor oameni”, a menționat vicepreședintele Partidului Schimbării, Ion Potlog.
„Una din cele zece porunci e să nu ucizi, iar când fața bisericească propovăduiește agresiunea, înseamnă că nu e față bisericească. Apare o problemă gravă. Înseamnă că ei se ascund după sutane, dar de fapt misiunea e alta. Sper că sunt și preoți care se țin de buchea creștină. Preoții, în primul rând, trebuie să propovăduiască dragostea față de semeni, de Dumnezeu. În cazul în care ei vin și mint nu sunt de partea lui Dumnezeu. Și apar o mulțime de probleme”, a comentat publicistul Gheorghe Erizanu.
Menționăm că, potrivit art. 13 (Asigurarea informării corecte) al Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), „în cadrul programelor audiovizuale de ştiri, pentru care exactitatea şi corectitudinea sunt esenţiale, relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor, cu reflectarea echilibrată a diferitor opinii”. De asemenea, potrivit aceluiași articol, în programele audiovizuale de ştiri şi de dezbateri urmează ca „în enunţarea unor ipoteze sau a unor relaţii de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, să se solicite şi punctul de vedere al autorităţii publice competente”. La fel, „în cadrul programelor audiovizuale de ştiri şi de dezbateri, de informare în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală trebuie să fie respectată: asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”. Iar „în cadrul programelor audiovizuale de ştiri şi de dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale trebuie să fie prezentate şi opiniile reprezentanţilor acestora”.
Prezentarea punctului de vedere al reprezentanților clerului în cadrul emisiunii ar fi fost cu atât mai binevenită, cu cât un mesaj oficial al Mitropoliei Moldovei cu privire la războiul din Ucraina, la acel moment, nu a existat. Un mesaj al Mitropolitului Chișinăului și al întregii Moldove, Mitropolitului Vladimir, a fost publicat pe 5 aprilie. „Au trecut mai bine de 40 de zile de la declanșarea conflictului armat din Ucraina, timp în care ne-am rugat cu umilință pentru pace și încetarea vărsărilor de sânge din țara vecină. Ceea ce am văzut până acum este un război îngrozitor ce schilodează fără milă nu numai trupul, dar și sufletul”, se spune în adresarea Mitropolitului Vladimir către cetățenii și enoriașii Bisericii Ortodoxe din Moldova. „Încă din primele zile ale războiului din Ucraina am specificat clar poziţia noastră – suntem pentru pace şi împotriva războiului!”, adaugă el.
Totuși, primele mesaje din partea instituției clericale din Republica Moldova s-au referit la asistența pentru refugiați și a celor care au suferit în urma ostilităților.
Reiterăm că principalele puncte de vedere aflate în opoziţie se asigură, de regulă, în cadrul aceluiaşi program audiovizual, iar în mod excepţional, în programele următoare. În cazul în care cei solicitaţi refuză să participe sau să-şi exprime punctul de vedere, acest lucru trebuie menţionat în cadrul programului audiovizual. Absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii (art.13, pnct.7 al CSMA). Art.14 al aceluiași Cod oferă oportunitate persoanelor fizice sau juridice, care se consideră lezate în drepturile sale în urma difuzării unor programe audiovizuale sau în urma prezentării altor elemente ale serviciilor media audiovizuale, să beneficieze de dreptul la replică în conformitate cu Legea cu privire la libertatea de exprimare.
Sursa foto: Captură Jurnal TV