Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat compania General Media Group Corp, fondatoarea postului Prime, cu o amendă de 10.000 de lei pentru clasificarea eronată a unei comedii rusești, care a inclus pe toată durata difuzării scene de violență și un limbaj obscen, care pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor. Pe de altă parte, în urma reclamațiilor făcute de consumatorii media, reprezentanții postului au recunoscut abaterile comise și au promis să modifice procedura de achiziție a producțiilor cinematografice așa încât să se asigure că „acestea corespund prevederilor legale din Republica Moldova”.
Postul Prime a fost vizat într-o petiție a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), în care s-a invocat faptul că, la 22 ianuarie, între orele 17:00-19:00 și în reluare la 23 ianuarie, orele 16:00-18:00, a fost difuzat filmul de comedie „Intermediarul Kaha” (în orig. «Непосредственно Каха»). În urma monitorizării CA s-a atestat că producția cinematografică difuzată „a fost marcată eronat cu semnul de avertizare «AP» (deși producătorul a indicat 18+), deoarece conține numeroase scene de violență, bătăi sângeroase și un vocabular injurios, limbaj trivial și obscen cu potențialul de a afecta în mod grav dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor”, a informat Victoria Stețcaia, șefa direcției Monitorizare radio. În context, reprezentanta CA a menționat că, potrivit unor site-uri rusești, filmul vizat indică limita de vârstă 16+, iar conform legislației audiovizuale din Republica Moldova filmele care fac parte din această categorie sunt destinate spre vizionare în intervalul 23:00-06:00. Astfel, urmare a monitorizării, prin difuzarea filmului serial „Непосредственно Kaxa”, postul de televiziune a admis mai multe abateri de la legislația audiovizuală.
În scrisoarea prezentată Consiliului Audiovizualului pe 22 februarie, postul de televiziune a informat că, în urma reclamațiilor făcute de consumatorii media, instituția a analizat minuțios conținutul mai multor programe audiovizuale achiziționate sau pe care urma să le achiziționeze și a constatat că unele nu corespund clasificării cu referință la vârstă conform legislației Republicii Moldova. Reprezentanții postului TV au anunțat că a fost modificată procedura de achiziție a producțiilor cinematografice așa încât să se asigure că „acestea, precum și clasificarea acestora, corespund prevederilor legale din Republica Moldova”.
„Ne exprimăm regretul față de cazul semnalat și, pe această cale, invităm consumatorii de media, cât și CJI, să ne informeze direct despre situațiile și conținuturile audiovizuale pe care le consideră a fi nepotrivite, fără a fi folosite resursele CA pe post de intermediar”, se mai spune în scrisoarea furnizorului media.
Cu vot unanim, CA a aprobat propunerea de a sancționa postul Prime cu amendă minimă de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor cu privire la protecția minorilor.
Petiția depusă de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în baza sesizării recepționate pe platforma T(V)E Priveşte!, a fost examinată în cadrul ședinței CA din 23 februarie.