Judecătoria Chișinău, sectorul Râșcani, a respins pe 17 martie cererea General Media Group Corp (GMG), proprietara canalului Prime TV, prin care compania solicita suspendarea deciziei cu privire la sancționarea postului pentru două ediții ale emisiunii „Vorbește Moldova”. Amenda de 5.000 de lei a fost dictată de Consiliul Audiovizualului urmare a petiției expediate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Petiția a fost întocmită în baza unei sesizări recepționate pe platforma „T(V)E Privește!” și se referea la faptul că, în cadrul edițiilor din 1 și 7 septembrie 2020 ale emisiunii „Vorbește Moldova”, au fost difuzate scene ce nu corespund cerințelor stabilite de legislația în vigoare. Mai exact, „protagonista ediției din 1 septembrie folosește un discurs violent și expresii necenzurate. Agresivitate verbală sporită s-a observat și în ediția din 7 septembrie, în care toți invitații se ceartă și se înjură reciproc, conținutul media audiovizual furnizat având un evident impact negativ asupra consumatorilor. Nemulțumit de faptul că cei din platou nu-i dau dreptate, protagonistul emisiunii părăsește studioul, iar a doua zi își incendiază casa, așa cum a promis în emisiune”, se mai spune în sesizarea consumatorului de media.
După ce Consiliul a efectuat propria monitorizare, membrii CA au decis să sancționeze postul de televiziune Prime TV, iar temei pentru aplicarea sancţiunii a servit încălcarea legislaţiei cu privire la protecţia datelor cu caracter personal ale minorului.
Nemulțumiți de decizia Consiliului, reprezentanții GMG s-au adresat în instanță în luna februarie a acestui an. În motivarea cererii de chemare în judecată, reclamantul a declarat că „consideră aplicarea sancţiunii faţă de fondatoarea postului de televiziune Prime ilegală şi neîntemeiată”. În document se mai menționează că emisiunea „Vorbeşte Moldova” abordează subiecte de interes public, iar formatul presupune prezentarea „fără măşti” a protagoniştilor şi a vieţii acestora, situaţiile fiind prezentate aşa cum sunt ele, fără a fi deghizate sau cenzurate în esenţa lor. „În cadrul ambelor emisiuni (din 01 şi 07 septembrie 2020, n.r.) au fost abordate situaţii comune din viaţa eroilor, care reprezintă societatea şi viaţa concetăţenilor noştri, nu au fost difuzate scene de violenţă fizică, iar toate expresiile licenţioase au fost cenzurate”, se mai precizează în reclamația GMG.
Pe lângă anularea sancțiunii cu pricina, compania a solicitat suspendarea deciziei CA până la soluționarea cauzei.
Magistrata Violeta Chisilița a respins însă cererea ca fiind neîntemeiată: „Cauzele invocate de reclamant nu sunt concludente şi prin urmare nu pot fi reţinute de către instanţă, iar argumentele reclamantului cu privire la ilegalitatea şi netemeinicia Deciziilor CA nu sunt valabile şi nu justifică măsura suspendării, coroborând aceste susţineri cu materialul probator administrat în cauză”.
Încheierea Judecătoriei Chișinău poate fi contestată cu recurs în apel.
Sursa foto: captură prime.md