Posturile de televiziune Accent TV, NTV Moldova, Prime, Televiziunea Centrală, Moldova 1 şi Canal 2 sunt vizate în noile petiţii înaintate Consiliului Audiovizualului de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în baza plângerilor recepționate prin intermediul platformei T(V)E Privește!. Cel mai des, telespectatorii invocă lipsa asigurării informării corecte și imparțiale a consumatorilor de media.
În trei din cele şase petiţii expediate se menţionează că redacţiile au încălcat pluralismul de opinii, fiind prezentate materiale dintr-o singură sursă, ceea ce înseamnă că cetățenii au fost informați unilateral, fără a-şi putea face o opinie obiectivă despre evenimentele politice din țară. De asemenea, nu au fost asigurate imparţialitatea şi echilibrul surselor în cazul știrilor conflictuale, unde asigurarea dreptului la replică este obligatorie.
Alte încălcări semnalate prin intermediul platformei T(V)E Priveşte! ţin de difuzarea mai multor detalii ce permit identificarea unui minor dintr-o știre, precum şi folosirea unor expresii necenzurate și a unui discurs violent de către invitaţii unei emisiuni. Două sesizări se referă la difuzarea filmelor însoțite de semnul de avertizare AP (acord parental), conținutul cărora include însă scene sângeroase și violente.
Potrivit Cristinei Durnea, consilieră juridică la CJI, „difuzarea acestor producţii cinematografice în intervalul 20:00-22:00, cu avertismentul «programul poate fi vizionat de către minorii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinților sau împreună cu familia», nu este suficient pentru a asigura protecția minorilor, precum și informarea pertinentă și obiectivă a publicului cu privire la natura reală a conținutului filmului difuzat, punând în imposibilitate obiectivă reprezentantul legal al minorului să prevină expunerea acestuia la un conţinut ce poate afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor.”
Cât priveşte știrile ce se bazează pe citarea unei singure surse, acestea nu reflectă o abordare credibilă, echidistantă şi imparţială a evenimentelor, în opinia juristei, iar în legătură cu reflectarea echilibrată a diferitor opinii, Cristina Durnea amintește următoarele prevederi din Codul serviciilor media audiovizuale:
Art. 35 lit. a) printre atribuțiile furnizorilor de servicii media audiovizuale se numără și „furnizarea programelor audiovizuale, inclusiv de ştiri, despre realităţile din ţară şi din lume, menite să asigure informarea exactă, imparţială, obiectivă a publicului, respectând echilibrul politic(…)”.
Art. 13, alin. (6), lit. a) „în cadrul programelor audiovizuale de ştiri şi de dezbateri, de informare în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală trebuie să fie respectate următoarele cerinţe: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.
Cele şase petiţii expediate Consiliului Audiovizualului vor fi discutate în şedinţă publică pe data de 2 noiembrie.
Sursa foto: https://martechtoday.com