CA: Scenele de violență cu durată, frecvență și intensitate minimă corespund semnului de avertizare AP (acord parental)

Consiliul Audiovizualului a respins joi, 4 februarie, o petiție a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) în care era vizat postul NTV Moldova. Petiția a fost întocmită în baza unei sesizări înregistrată pe platforma T(V)E Privește! și se referă la o producție cinematografică străină cu denumirea „Dulăul” («Пес»), subtitrată în limba română, conținutul căreia a inclus „o serie de scene de violență fizică și psihică ce pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor”. În urma monitorizării CA, membrii Consiliului au fost de părerea că secvențele difuzate la postul NTV Moldova au avut „o durată, frecvență și intensitate minimă și se includ în caracteristicile acordului parental (AP)”.

Potrivit autorului sesizării, filmul a fost difuzat pe 10 ianuarie 2021, în intervalul orelor 13:15-23:00 și a inclus o serie de elemente cu impact negativ pentru copii (împușcături, bătăi, aruncare în gol de la înălțime, omucideri, cadavre, sânge, scene cu participarea killerilor/maniacilor, limbaj licențios). „Chiar dacă pe perioada difuzării serialului, canalul a afișat semnul de avertizare AP, cele aproximativ nouă ore în șir cât a fost ținut la ecran (cu excepția timpului de publicitate și a afișelor promoționale ale altor seriale) este prea mult”, spune telespectatorul.  În sesizare se mai menționează că „din grila de emisie a programelor NTV Moldova, publicată pe site-ul www.ntv.md, se poate vedea că filmul a fost difuzat o perioadă îndelungată (în programul afișat pe site se regăsește începând cu data de 4 ianuarie) în fiecare după-amiază, în intervalul 13:30 până la 21:05, timp de 8 ore zilnic”. 

Pe marginea petiției CJI, compania Exclusiv Media, fondatoarea postului NTV Moldova, a precizat că serialul este o producție cinematografică ucraineană, a companiei Top Pro TV, având clasificarea AP. „În Ucraina, filmul a fost difuzat în orele de după-amiază, în intervalul de timp 17:40-18:45. Respectiv, la difuzarea acestui film ne-am călăuzit de clasificarea stabilită de producătorul produsului audiovizual, dar și în conformitate cu prevederile Regulamentului privind conținuturile audiovizuale, ținând cont de faptul că Ucraina este o țară care a ratificat Convenția Europeană privind Televiziunea Transfrontalieră de la Strasbourg, din 5 mai 1989”, se spune în scrisoarea Exclusiv Media. 

În baza celor expuse mai sus, dar și în urma monitorizării proprii, membrii Consiliului au decis să respingă petiția CJI sub pretextul că „secvențele cu conținut de violență au o durată, frecvență și intensitate minimă, fapt care se include în semnul de avertizare acord parental (AP)”.

Menționăm că începând cu luna iulie 2020, orice cetăţean din Republica Moldova poate raporta prin intermediul rubricii Depune o plângere de pe platforma T(V)E Privește! încălcările pe care le-a sesizat la un post de radio sau TV din ţară, completând un formular în care trebuie să indice denumirea postului, denumirea și ora programului sau emisiunii, precum şi încălcarea ce a fost observată.

În urma colectării tuturor reclamațiilor depuse de consumatorii media, precum şi verificării sub incidența căror prevederi legale și deontologice intră, CJI întocmește petiții pe care le înaintează Consiliului Audiovizualului. De la începutul anului, la adresa Consiliului Audiovizualului au fost expediate patru petiții. 

Sursa foto: Captură video Privesc.eu

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *