Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a expediat Consiliului Audiovizualului (CA) patru petiții în care semnalează cazuri de nerespectare a legislației media audiovizuale de către unii furnizori și distribuitori de servicii media. Petițiile au fost întocmite în baza plângerilor înregistrate pe platforma T(V)E Privește! pe parcursul lunii ianuarie.
Cele mai multe demersuri ale telespectatorilor se referă la difuzarea producțiilor cinematografice ce includ „numeroase scene de violență cu potențialul sau probabilitatea să afecteze în mod grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor”. Posturile vizate în noile petiții CJI pentru clasificarea eronată a programelor audiovizuale sunt Canal 3 (5 producții cinematografice), Prime (o producție cinematografică) și NTV Moldova (un program audiovizual).
Potrivit telespectatorilor, chiar dacă filmele raportate au fost însoțite cu semnele de avertizare AP (acord parental) și 12+, acest lucru nu-i protejează pe copii de efectele conținutului difuzat, așa cum în timpul zilei maturii (părinții/tutorele sau reprezentanții legali ai minorilor) sunt adeseori în imposibilitate obiectivă să prevină expunerea acestora unui pericol.
Transmiterea programelor audiovizuale care prezintă scene de violență, limbaj și/sau comportament obscen contravine mai multor norme legale. Bunăoară, programele interzise minorilor cu vârsta de până la 12 ani se difuzează numai după ora 20:00. Tot în intervalul orar 06:00-20:00 este interzisă difuzarea programelor audiovizuale înregistrate sau realizate în direct în care se fumează, se consumă băuturi alcoolice ori se prezintă acte de comportament vulgar, trivial, obscen. Programele ce conțin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale, precum și cele ce prezintă violență fizică, psihică sau de limbaj licențios, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate sau scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen nu pot fi difuzate în intervalul orar 06:00-23:00.
Postul Primul în Moldova este vizat în petiția CJI pentru talk-show-ul „Время Покажет” (din l. rusă, „Timpul va arăta”), un program audiovizual produs de Pervîi Kanal din Federația Rusă. Potrivit autoarei sesizării, în cadrul ediției din 27 decembrie 2021 „au fost răspândite informații care dezinformează şi/sau informează manipulator consumatorii de servicii media audiovizuale din Republica Moldova. Astfel, potrivit informațiilor comunicate de către moderatorii emisiunii, «Kievul se pregătește să aplice arma chimică împotriva Donbasului în cel mai scurt timp». Declarațiile speculative ale moderatorilor nu au fost susținute de niciun document, de nicio informație factologică sau argument”.
Potrivit telespectatoarei care a înregistrat sesizarea cu referință la talk-show-ul „Время Покажет” de la postul Primul în Moldova, „conținutul retransmis conține elemente de dezinformare, mesaje de instigare la ură, discriminare și un limbaj trivial și obscen”, fapt ce contravine prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale. Remarcăm faptul că furnizorul a reflectat dezechilibrat și părtinitor anumite subiecte din cadrul emisiunii, eșuând cu desăvârșire să asigure imparțialitatea, echilibrul şi favorizarea liberei formări a opiniilor prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție.
Pe parcursul lunii ianuarie, CJI a transmis și o notificare postului RTR Moldova, vizat în sesizările telespectatorilor în legătură cu faptul că nu ar respecta cota de produs în limba română. Menționăm că la recepționarea unei prime sesizări cu privire la abateri de la legislație, Centrul pentru Jurnalism Independent trimite notificare redacției pentru a le remedia. În cazul în care abaterile persistă sau suntem sesizați repetat pe aceeași problemă, CJI examinează notificările și expediază petiții la Consiliul Audiovizualului pentru remediere.
Sursa foto: Colaj