Discurs instigator la ură și violență, reclamat de telespectatori în talk-show-ul „Время правды” de la Prime

O ediție a talk-show-ului „Время правды” [în română, Timpul adevărului], difuzată la postul de televiziune Prime constituie subiectul unei sesizări recepționate recent de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) prin intermediul Platformei T(V)E Privește!. În notificarea sa, telespectatorul reclamă prezența discursului instigator la ură și violență din partea unui invitat al emisiunii, precum și lipsa de reacție a moderatoarei talk-show-ului, care ar fi trebuit să dezaprobe public comportamentul acestuia în cadrul emisiunii.

Subiectul talk-show-ului „Дом «Друзей»” [în română, „Casa «Prietenilor»”] a fost realizat cu participarea Eugeniei Covali și a soțului ei, locuitori ai satului Visoca, Soroca, care au povestit despre necazul prin care trec din pricina că ar fi fost dați afară din casa pe care au cumpărat-o cu 10.000 lei de la o familie cu care anterior erau buni prieteni. În calitate de invitați și experți în studio au fost prezenți doi activiști civici și o psihologă, care au încercat să afle mai multe detalii despre conflictul iscat între cele două familii, dar și să ajute protagoniștii să înțeleagă de partea cui este adevărul. Potrivit autorului sesizării, în cadrul talk-show-ului, invitatul Fiodor Ghelici a avut câteva intervenții în care a exprimat un discurs violent și instigator la ură.  

În urma verificării circumstanțelor semnalate prin raportare la normele de reglementare a conținuturilor audiovizuale, CJI a constatat că în intervalul minutelor 24:12-26:14 a programului, retorica lui Fiodor Ghelici poate fi considerată agresivă, ofensatoare, instigatoare la ură. „Un oarecare mitocan își bate joc de soția ta, aleasa ta. De ce stai ca un pisoi? De ce nu o aperi? De ce n-ai protejat-o? Omenește așa probleme nu se rezolvă. Ascultă-mă cu atenție. Eu știu pentru ce a fost creat bărbatul. (…) Îți voi spune ca de la bărbat la bărbat. Nu este neapărat să-i dai la moacă. Trebuie să sari ca un cocoș și să-i arăți dintr-o singură privire: – Încă o dată… și te voi îngropa de viu. Trebuia să arăți caracter. (…) Dacă te atingi din nou de soția mea, te voi îngropa. Eu așa procedez”, a declarat el. 

Menționăm, în context, că nici moderatoarea talk-show-ului nu a reacționat la retorica invitatului Ghelici, nu a încercat să reprime discursul care instigă la ură și violență și nu a luat atitudine față de observațiile insensibile și limbajul non-incluziv al acestuia.

„Trebuie să existe un echilibru între a permite oamenilor să exprime ceea ce gândesc și a asigura faptul că aceasta nu subminează drepturile altora și nu provoacă tulburări sau infracțiuni”, se spune în publicația „Pledează pentru pace! Discursul instigator la ură nu este o opțiune! ”, editată de Consiliul Europei în anul 2020. 

Și actele normative naționale conțin prevederi clare ce reglementează rolul mass-media în prevenirea amplificării mesajelor cu impact negativ asupra cetățenilor și a societății în general. Astfel, potrivit prevederilor pct. 11 din Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, „garanțiile privind libertatea de exprimare nu se extind asupra discursurilor care incită la ură sau violență”. Totodată, conform prevederilor pct. 23 al aceluiași Regulament, „moderatorii programelor audiovizuale au obligația să nu utilizeze și să nu permită participaților să utilizeze un limbaj licențios sau să instige la violență”. 

Piramida urii”, preluată din broșura „Pledează pentru pace! Discursul instigator la ură nu este o opțiune!”, Consiliul Europei, 2020.

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *