Imagini cu multă cruzime sau lipsă de actualitate, reclamate în cazul emisiunii „Настоящее время”, retransmisă de 2 posturi TV

Ediții ale emisiunii „Настоящее время” („Current Time”), difuzate la posturile de televiziune TV8 și TVC21, constituie subiectul unor sesizări recepționate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) prin intermediul Platformei T(V)E Privește! pe parcursul lunii martie. Pe de o parte, telespectatorii reclamă difuzarea la postul TVC21 a programelor „din arhivă” și omiterea conținutului cu transmisiuni live, ceea ce „limitează accesul publicului la informare justă și completă”. Prin contrast, alții se arată revoltați tocmai de faptul că prin transmiterea știrilor la minut la TV8 se strecoară „cadre ce reflectă realitatea cu multă cruzime”.

„Vă rog să urmăriți emisiunea «Настоящее время», care se difuzează în jurul orei 22:00 și, în reluare, dimineața, începând cu ora 8:00 la TV8. Sunt transmisiuni în direct cu imagini îngrozitoare (case în flăcări, cadavre, plânsete, țipete) ce pot speria chiar și pe adulți, nu doar pe copii”, scrie Daria Racu. „Deși moderatorii anunță că vor urma imagini violente, nu se afișează niciun semn restrictiv pentru vizionarea acestor programe”, se mai spune în sesizarea telespectatoarei.  

În alte două sesizări înregistrate de autori anonimi pe Platforma T(V)E Privește se invocă faptul că la postul TVC21 sunt difuzate ediții din ciclul „Настоящее время” („Ромб”, „Наша американская история”, „Неизвестная Россия”) „din arhive (anii 2017, 2019) sau puse pe post în reluare fără a fi menționat acest lucru, precum și anul de realizare a acestor programe video, ceea ce induce în eroare”.

„La data de 13 martie am urmărit mai multe ediții ale emisiunii «Настоящее время», difuzate alternativ pe parcursul zilei. Edițiile reprezintă reluări și nu reflectă actualitatea. Acest fapt pare straniu, în contextul evenimentelor din Ucraina, când la alte posturi TV din țară poți viziona programe live, cu transmisiuni din teren, experți și comentarii la tema războiului din Ucraina”, se spune într-o sesizare. 

„Am urmărit mai multe zile la rând (14, 15, 16 martie) TVC21 și este revoltător faptul că acest post generalist de televiziune încalcă dreptul cetățenilor la informarea justă, completă şi asigurarea pluralismului politico-social. (…) Vizionând o zi întreagă doar acest post de televiziune te simți rupt de realitate. Pe tot parcursul zilei ești îndemnat să mergi în călătorii în jurul lumii, să savurezi rețete culinare inedite, să cunoști locuri pitorești remarcabile, să descoperi orașe și persoane de succes, toate acestea, fără nicio ancorare în actualitatea din vecinătatea apropiată. (…) Stări ciudate te stăpânesc urmărind o emisiune cu același generic concomitent la câteva posturi TV diferite”, menționează autorul mesajului.

Solicitați să se expună pe marginea difuzării la postul TVC21 a emisiunilor din ciclul „Настоящее время” fără afișarea mențiunii „reluare” sau „arhivă”, Rodica Peșterean, directoarea companiei Cotidian SA, fondatoarea postului, ne-a informat că emisiunile programului audiovizual „Настоящее время” sunt difuzate în conformitate cu prevederile contractului încheiat între postul TVC21 și Agenția Statelor Unite pentru Media Globală (United States Agency for Global Media /USAGM), oficiul din Praga. Documentul stipulează timpul de difuzare (ziua și ora de emisie) a patru ediții ale programului „Настоящее время” („Наша американская история”, „Неизвестная Россия”, „Человек на карте” și „Ромб”), precizând că postul TV „nu a fost informat de către parteneri despre existența unor emisiuni difuzate în reluare”. Totodată, urmare a notificării CJI, postul TVC21 s-a autosesizat și în rezultatul verificărilor a fost constatată o defecțiune a programului/softului care inserează mențiunea „Reluare” și „Arhivă”. 

„Asigurăm echipa Platformei T(V)E Privește că defecțiunea a fost remediată, programul/softul a fost restabilit și funcționează”, ne-a informat Rodica Peșterean. 

Amintim că, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind conținuturile audiovizuale, „furnizorii de servicii media de televiziune vor difuza programele audiovizuale în reluare însoțite de mențiunea «Reluare» pe întreaga durată a difuzării acestora, cu excepția operelor cinematografice” (pct. 58), iar „la difuzarea unor imagini de arhivă, vor insera mențiunea «Arhiva», pe toată durata imaginii utilizate” (pct.60). 

„Настоящее время” este un canal TV ce difuzează în limba rusă (cu oficiul la Praga), creat de corporația media Radio Europa Liberă /Radio Free Europe și participarea Voice of America. Oficial, canalul difuzează din 2017, fiind disponibil prin cablu, satelit și platforme digitale.

Sursa foto: https://playtech.ro/

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *