Limbajul ofensator al juratului unui show muzical și o ceartă regizată de moderatorii unei emisiuni culinare de la Pro TV, semnalate de telespectatori

În luna octombrie, prin intermediul Platformei T(V)E Privește!, Centrul pentru Jurnalism Independent a fost informat de către telespectatori despre două abateri de la respectarea legislației media audiovizuale la postul de televiziune ProTV Chișinău. 

În primul caz, reclamantul menționează că, în cadrul programului „SuperStar România” (ediția din 2 octombrie), un membru al juriului a folosit de mai multe ori în emisie directă cuvinte insultătoare la adresa concurenților, ceea ce „aduce atingere demnității umane”. În opinia telespectatorului, realizatorii/producătorii, furnizorul media ar fi trebuit să filtreze textele înainte de a ajunge la public. „SuperStar România este o emisiune foarte populară în România și Republica Moldova, urmărită inclusiv de copii”, se argumentează în textul sesizării. 

În al doilea caz, autoarea sesizării se arată nemulțumită de scenele regizate în cadrul show-ului culinar „Gusturile se discută” (ediția din 10 octombrie), în care moderatorii improvizează o ceartă între ei, strecurând „reproșuri critice și supărătoare”. „Consider că rolul televiziunii nu este să ne aducă mahalaua la ecran, ci să ridice cunoștințele oamenilor la nivelul unei televiziuni respectabile. TV-ul are și rol educativ, nu doar de divertisment”, se mai spune în sesizare. 

Potrivit prevederilor art. 63 (4) al Codului serviciilor media audiovizuale, „sunt interzise comunicările comerciale audiovizuale care: c) lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională”. Iar Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, aprobat prin decizia Consiliului Audiovizualului nr. 61/219 din 30 decembrie 2019, la punctul 23 stipulează că „moderatorii programelor audiovizuale au obligația să nu utilizeze și să nu permită participanților să utilizeze un limbaj licențios sau să instige la violență”. 

Precizăm că, în urma verificării faptelor semnalate, CJI a transmis redacției postului TV o notificare cu îndemnul de a examina cazurile semnalate pentru a evita necesitatea adresării subiectului într-o petiție către Consiliul Audiovizualului. În eventualitatea în care abaterile vor persista, CJI va formula petiții pe care le va expedia la CA pentru remediere.

Foto simbol

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *