NTV Moldova, sancționat pentru încălcarea prevederilor ce țin de protecția minorilor

Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au sancționat cu avertizare publică compania Exclusiv Media, fondatoarea postului NTV Moldova, pentru încălcarea prevederilor ce țin de protecția minorilor. Petiția, depusă de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în baza sesizării recepționate pe platforma T(V)E Priveşte!, a fost examinată în cadrul ședinței din 23 februarie. 

Postul NTV Moldova a fost vizat în petiția CJI pentru difuzarea la 23 ianuarie a unei ediții din serialul „Ancheta a fost efectuată… cu Leonid Kanevsky” / (orig. „Следствие вели … с Леонидом Каневским”), conținut retransmis din Federația Rusă, care „face reconstituirile celor mai răsunătoare și odioase crime ce au fost comise în perioada URSS”. Potrivit autorului sesizării, emisiunea a inclus „scene sângeroase, împușcături, cadavre, descrierea detaliată a scenariului săvârșirii unei crime, ceea ce ar putea avea un puternic impact negativ asupra minorilor”. 

Monitorizarea CA a confirmat cele invocate de telespectator, fiind constatată încălcarea prevederii din Codul serviciilor media audiovizuale care menționează că „furnizorilor le revine obligația de a respecta principiul interesului superior al minorului” și că „în serviciile media audiovizuale liniare se interzice difuzarea programelor audiovizuale susceptibile de a afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor, în special a celor ce conțin scene de pornografie sau de violență nejustificată”. Totodată, au fost comise abateri de la Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, care stipulează că în intervalul orar 06:00-23:00 nu pot fi difuzate programe ce prezintă „violență fizică, psihică sau de limbaj licențios, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate” și că „imaginile care prezintă execuții, oameni uciși sau cazuri de suicid, indiferent de motivația acestora, se difuzează numai în cazuri temeinic justificate”.

Decizia de sancționare a NTV Moldova a fost luată cu vot unanim. 

Sursa foto: Captură Privesc.eu

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *