NTV Moldova, sancţionat pentru lipsă de imparţialitate şi echilibru în cadrul talk show-ului „Acces Direct”

Consiliul Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune NTV Moldova cu o amendă de 7.000 de lei pentru neasigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor în cadrul emisiunii „Acces Direct”. Sesizarea, depusă de Centrul pentru Jurnalism Independent în baza unei plângeri recepționate pe platforma T(V)E Priveşte!, a fost examinată în cadrul şedinţei CA din 10 noiembrie. 

Potrivit petiţionarului, în cadrul edițiilor „Acces Direct” din 15 şi 29 octombrie, la care invitații s-au expus pe marginea candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, au fost admise mai multe încălcări ce ţin de neprezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție. În prima emisiune, „ambii experți au exprimat aceleași puncte de vedere, iar moderatorul s-a pliat opiniilor invitaților”. În petiţie s-a mai menţionat faptul că moderatorul a enunțat opinii cu referire la anumiți protagoniști și nu a intervenit atunci când invitații în studio au formulat acuzații la adresa unor candidați electorali. Mai mult, moderatorul a lansat și o informaţie falsă precum că Maia Sandu ar fi fost membră a unui partid. Abateri similare au fost observate şi în cadrul emisiunii din 29 octombrie, când moderatorul a intervenit repetitiv cu opinii proprii. 

În contextul celor invocate, monitorizarea CA a constatat încălcări ale prevederilor stipulate în Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, ceea ce a determinat membrii Consiliului să sancţioneze compania Exclusiv Media, proprietara postului de televiziune NTV Moldova, cu o amendă de 7.000 de lei. 

În cadrul aceleiași şedinţe, membrii CA au mai amendat NTV Moldova cu alte 5.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind reflectarea echilibrată a campaniei electorale în urma prezentării de către autoritate a celui de-al doilea raport de monitorizare a principalelor buletine de știri a 15 furnizori de servicii media, pentru perioada 16 – 31 octombrie.

Sursa foto: captură video Privesc.eu

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *