NTV Moldova și Primul în Moldova, sancționate pentru dezinformare și atribuirea unor declarații false Ministrului Agriculturii în buletinele de știri

Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au sancționat cu avertizare publică companiile Exclusiv Media și Telesistem TV, fondatoarele posturilor NTV Moldova și, respectiv, Primul în Moldova, pentru prezentarea unor opinii drept declarații ale ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, încălcând astfel obligația de a informa publicul corect, imparțial și cu bună-credință. Petițiile, depuse de Centrul pentru Jurnalism Independent în baza sesizărilor recepționate pe platforma T(V)E Priveşte!, au fost examinate în cadrul ședinței din 15 iulie. 

În prima petiție, autorul sesizării atrăgea atenția asupra faptului că, pe 18 iunie, în cadrul buletinului de știri în limba română de la ora 18:00, Primul în Moldova a relatat greșit despre prejudiciile din sectorul agriculturii, cauzate de ploi și furtuni, fiind inserate câteva citate ale Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care nu i-ar fi aparținut de fapt: „Din cauza precipitațiilor abundente din ultimele săptămâni, prejudiciile în agricultură au depășit deja 50 de milioane de lei. În același timp, este iminent să ajungă 12 milioane de lei la Serviciul antigrindină. Declarația a fost făcută de ministrul în exercițiu al Agriculturii Ion Perju, care susține că fondul de rezervă nu poate fi golit pentru finanțarea alegerilor parlamentare anticipate în defavoarea proiectelor de urgență pentru țară”. Potrivit petiționarului, citatul enunțat, „prezentat eronat de către Primul în Moldova drept declarație a Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este, de fapt, o concluzie a postului de televiziune vizat, care coincide cu opiniile comunicate de către moderatorul Alexei Lungu în cadrul emisiunii NTV Moldova «Acces Direct» din 17 iunie”. 

Cea de-a doua petiție vizează postul NTV Moldova și are la bază, de asemenea, atribuirea unor declarații ce nu-i aparțin ministrului Ion Perju: „În cazul în care politicienii vor continua să insiste ca puținii bani rămași în fondul de rezervă să fie alocați pentru a crește numărul secțiilor de votare pentru diasporă, există riscul ca recolta să fie compromisă integral”. Petiționarul a comunicat că citatul enunțat, „prezentat eronat de către NTV Moldova drept declarație a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este, de fapt, o concluzie a reporterului, care coincide exact cu opiniile comunicate de către moderatorul Alexei Lungu în cadrul emisiunii «Acces Direct» din 17 iunie”. 

Centrul pentru Jurnalism Independent a efectuat o analiză de conținut a emisiunii „Acces Direct” din 17 iunie și a prezentat la adresa Consiliului o descifrare a intervențiilor ministrului Ion Perju și ale moderatorului Alexei Lungu. „Reiterăm faptul că ministrul Ion Perju nu a făcut astfel de declarații în emisiune, nu a făcut nicio referire la politicieni sau la secțiile de votare pentru diasporă, evitând să răspundă la întrebările provocatoare ale moderatorului emisiunii difuzată la NTV Moldova”, se spune în petiția CJI. 

În scrisorile către CA, Exclusiv Media, fondatoarea postului NTV Moldova și Telesistem TV SRL, fondatoarea postului Primul în Moldova, au respins petițiile CJI, negând că faptele relatate ar fi adevărate. Totuși, monitorizarea CA a atestat că declarațiile difuzate nu se regăsesc în afirmațiile funcționarului, ci în întrebările moderatorului, adresate ministrului în cadrul emisiunii „Acces Direct”. 

Cu vot unanim, Consiliul Audiovizualului a admis ambele petiții și a sancționat furnizorii media vizați cu avertizare publică.

Sursa foto: Captură Privesc.eu

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *