O ediție a emisiunii „24 Frontline” de la Moldova 1, în vizorul telespectatorilor pentru clasificarea eronată a programului

La 24 septembrie, prin intermediul Platformei T(V)E Privește!, CJI a fost sesizat de o telespectatoare nemulțumită de unele secvențe difuzate în cadrul emisiunii „24 Frontline” la postul Moldova 1. În sesizare se menționează că pe post au fost puse secvențe cu „tineri alcoolizați, ce aveau fața/brațele însângerate, persoane care consumau tutun”. Telespectatoarea a mai menționat că programul a fost difuzat după ora 22:00, iar în timpul difuzării emisiunii a fost afișată avertizarea „interzis copiilor sub 15 ani”. 

Potrivit conceptului emisiunii, 24 Frontline” este un documentar de tip reality show despre munca serviciilor de urgență din Republica Moldova. Echipa de filmare însoțește angajații Poliției și lucrătorii serviciului medical de urgență oriunde sunt solicitați, relatând ceea ce are loc pe teren. Realizatorii emisiunii prezintă pe micile ecrane ceea ce li se întâmplă persoanelor care au apelat echipele mobile de intervenție, dar și problemele cu care se confruntă angajații serviciilor din prima linie. 

În urma analizei de conținut, CJI a stabilit că, în ediția la care s-a referit telespectatoarea, a fost reflectat un accident rutier într-o curte, o bătaie între două găști de tineri în incinta unui club de noapte, precum și câteva transferuri de pacienți testați pozitiv la Covid în instituțiile medicale. Secvențele cu tinerii în stare de ebrietate, cu fața/brațele și hainele însângerate, limbajul injurios al vorbitorilor (cenzurat de echipa postului TV) și consumul de tutun al persoanelor prezentate în prim-plan s-au perindat pe parcursul difuzării programului. 

Deși Legea cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei (art.5) stipulează că producţiile audiovizuale interzise copiilor sub 15 ani se difuzează numai în intervalul orar 22:00-6:00 (perioada când a fost difuzată emisiunea la Moldova 1), art. 7 alin. (2) al aceleiași legi prevede că Consiliul Audiovizualului atribuie informaţiilor accesibile public calitatea de informație cu impact negativ asupra copiilor.

Același lucru se menționează și prin art. 15 alin. (9) al Codului serviciilor media audiovizuale care spune  că „Consiliul Audiovizualului instituie, în Regulamentul privind conținuturile audiovizuale, prevederi detaliate referitoare la: a) clasificarea programelor audiovizuale în vederea protecției minorilor; b) informațiile ce conțin date personale cu impact negativ asupra minorilor; c) informațiile cu impact negativ asupra minorilor; d) informațiile privind minorii aflați în situație de risc”.

În acest sens, în conformitate cu punctul 135 al Regulamentului privind conținuturile audiovizuale, aprobat prin Decizia CA, „programele «15» se difuzează numai în intervalul orar 23:00-06:00 și vor fi însoțite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă”.

Menționăm că, potrivit punctului 140 al aceleiași decizii CA, furnizorul de servicii media, postul Moldova 1, este responsabil pentru clasificarea programului inclus în serviciul media audiovizual. În cazul unei clasificări eronate a programului și includerea acestuia în grila de emisie la o oră necorespunzătoare, furnizorul riscă să fie sancționat potrivit art. 84 alin. (6) lit. a) al Codului serviciilor media audiovizuale: „Se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 15.000 de lei furnizorii de servicii media şi distribuitorii de servicii media care au comis următoarele încălcări: a) nerespectarea deciziilor CA privind protecția minorilor”.

Întrucât emisiunea „24 Frontline” se află la prima sesizare de acest fel, Centrul pentru Jurnalism Independent a expediat o notificare redacției pentru a remedia problema. În cazul în care abaterile vor persista, CJI va examina notificările și va sesiza Consiliul Audiovizualului. 

Foto: Captură www.trm.md

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *