Platforma T(V)E Privește!, sesizată pentru defăimare și conținut denigrator la un post TV din Ucraina

La 4 aprilie, un consumator de servicii media s-a plâns pe platforma T(V)E Privește! că ar fi fost defăimat la postul de televiziune ucrainean „Світ телебачення” (canal național), în cadrul unei emisiuni difuzate acum câțiva ani. 

Mai exact, autorul sesizării invocă o ediție a emisiunii „Х-фактор” (X-Factor) în care i s-ar fi adus un prejudiciu moral prin abordare într-un context negativ, făcând trimitere la secvențe publicate pe canalul oficial de YouTube al emisiunii, care datează din anul 2016. 

„Defăimare, montaj negativ, informație falsă. Pe alocuri răspunsul real este tăiat și înlocuit cu răspunsul dat la altă întrebare. Se face tentativa de a convinge publicul că sunt un personaj negativ. Totuși, și așa mulți oameni au înțeles că e făcut intenționat, necinstit. Mulți sunt de partea mea”, se spune în sesizare. „Rog să contribuiți ca postul „Світ телебачення” (CTБ-Украина, n.r.) să șteargă video-ul denigrator”, își încheie autorul mesajul.

În rezultatul verificării plângerii și a prevederilor legale și deontologice, CJI a constatat că solicitarea autorului sesizării depășește scopul și atribuțiile platformei T(V)E Privește!. Aceasta din considerentul că actualul Codul al serviciilor media audiovizuale are ca obiect de reglementare „furnizarea şi distribuirea serviciilor media audiovizuale de către furnizorii de servicii media şi distribuitorii de servicii media aflaţi în jurisdicţia Republicii Moldova”. Prin urmare, o petiție adresată autorității de reglementare în domeniul audiovizualului nu ar rezolva problema, întrucât emisiunea a fost difuzată la un canal străin, care se supune legislației altui stat. Mai mult, secvențele vizate au fost publicate acum cinci ani, iar Consiliul Audiovizualului nu deține atribuții de eliminare a conținuturilor video de pe platforme precum Youtube. 

Sursa foto: captură video You Tube

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *