Postul TV8, amendat cu 10.000 de lei pentru marcarea necorespunzătoare a unui film violent, difuzat în orele amiezii

Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au sancționat cu 10.000 de lei Asociația Obștească „Media Alternativa”, fondatoarea postului TV8, pentru difuzarea unei producții cinematografice cu încălcarea prevederilor ce țin de clasificarea programelor audiovizuale în scopul protecției minorilor. Sesizarea, depusă de Centrul pentru Jurnalism Independent în baza unei plângeri recepționate pe platforma T(V)E Priveşte!, a fost examinată în cadrul ședinței din 28 aprilie.

Autorul sesizării a invocat faptul că la 31 martie 2021, în intervalul orelor 12:00-15:00, la postul de televiziune TV8 a fost difuzată tragicomedia „Lăcomie”, conținutul căreia includea o serie de secvențe ce pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor. Filmul a fost difuzat cu semnul de avertizare Acord Parental (AP), ceea ce înseamnă că acest conținut putea fi vizionat de copii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul sau împreună cu părinții ori familia. Totuși, monitorizarea CA a scos în evidență faptul că producătorii filmului i-au atribuit ratingul R (restricționat persoanelor sub 17 ani), acordat pentru utilizarea scenelor prelungite de violență, scene erotice, consum de substanțe și limbaj obscen. Potrivit sistemului de evaluare a filmelor Motion Picture Association (MPA, clasificare internațională), producțiile cu semnul de avertizare R presupun că, pentru vizionarea unui asemenea conținut, persoanele cu vârste mai mici de 17 ani trebuie să fie însoțite de părinte sau reprezentantul legal, care trebuie mai întâi să se informeze despre conținutul filmului înainte de a permite minorilor să-l privească. 

„Reprezentanții postului TV8 au eșuat în clasificarea acestei producții cinematografice. Sunt scene cu un puternic impact emoțional, limbaj licențios care putea fi omis”, a declarat președinta CA, Ala Ursu-Antoci

„Faptul că s-a afișat semnul AP nu a produs niciun efect pentru că în orele amiezii părinții sunt, de regulă, la serviciu. Dacă era difuzat la alte ore, nu erau probleme”, a menționat și Larisa Manole, membră CA.

„De această dată voi susține și eu sancțiunea. Este inadmisibil să fie pus pe post un conținut cu așa limbaj la ora la care a fost programat”, a adăugat colegul său, Corneliu Mihalache.

În urma efectuării monitorizării prin prisma celor invocate în petiția CJI, membrii Consiliului au aprobat unanim să sancționeze postul TV8 cu o amendă de 10.000 de lei, așa cum responsabilitatea pentru clasificarea producției audiovizuale îi revine titularului de licență de emisie.  

Sursa foto: Captură privesc.eu

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *