Rolul moderatorului într-o emisiune radio sau TV: „Un talk-show este o tribună în interesul cetățenilor și nu a resurselor puterii”

„Un moderator de emisiune nu poate conta pe încrederea telespectatorilor dacă cei din fața ecranelor sesizează că el nu este echidistant și imparțial”, atenționează  Ludmila Rusnac, membră a Consiliului de Presă, după ce Centrul pentru Jurnalism Independent a sesizat Consiliul Audiovizualului (CA) cu privire la mai multe cazuri în care jurnaliști ai unor posturi de televiziune nu au asigurat echilibrul opiniilor în cadrul talk-show-urilor pe care le moderează. Petițiile au fost expediate în baza plângerilor recepționate de la telespectatori pe platforma T(V)E Priveşte!, fiind însă respinse de membrii Consiliului. 

Trei dintre cele patru petiții depuse de CJI și respinse de CA pe 13 noiembrie vizau emisiunile Acces Direct”, moderată de jurnalistul Alexei Lungu, „Главный вопрос с Юлией Федоровой” (din rusă, „Întrebarea-cheie cu Iulia Fiodorova”) și „Механизм действия” (din rusă, „Mecanismul acțiunii”), prezentată de Elena Levițkaia Pahomovade la NTV Moldova. Potrivit plângerilor, moderatorii s-au pliat opiniilor invitaților și nu au asigurat echilibrul opiniilor aflate în opoziție. 

Totodată, în opinia telespectatorilor, în cazul emisiunii Acces Direct”, prezentatorul a enunțat opinii proprii cu referire la anumiți protagoniști și nu a intervenit atunci când invitații în studio au formulat acuzații la adresa unor candidați electorali. În cel de-al doilea caz, în postura sa de moderatoare a emisiunii, Iulia Fiodorova „a adus laude unui candidat electoral și a făcut comentarii pe ton peiorativ și ironizări la adresa altuia”, potrivit plângerii recepționate pe platforma T(V)E Privește!

În ceea ce privește ediția emisiunii „Механизм действия” cu deputatul socialist Bogdan Țîrdea, „ONG-urile de media au fost defăimate, prezentate în cele mai oribile culori – că ar fi un clan care ar activa pe principii de cumetrism și pe relații dubioase; că ar fi un stat din umbră, care ar urmări desființarea statului actual și ar promova interesele SUA și UE; că ar desfășura războaie culturale și alte insinuări, pe care autoarea emisiunii nu numai că nu le-a pus la îndoială, dar le-a amplificat cu opiniile ei”. 

Drept răspuns la cele invocate, compania Exclusiv Media, fondatoarea postului de televiziune „NTV Moldova”, a menţionat într-o scrisoare oficială către CA că „petiția Centrului pentru Jurnalism Independent în privința acestei emisiuni nu corespunde adevărului în nicio măsură” și că, în cadrul emisiunii, „Elena Pahomova nu și-a expus opinia proprie negativă față de ONG-uri. Dimpotrivă, pe parcursul emisiunii, ea a demonstrat imparțialitate, fără o abordare tendențioasă sau părtinitoare, în special a pus mai multe întrebările incomode pentru oaspete emisiunii”.  

„ASIGURAREA PLURALISMULUI OPINIILOR ESTE ESENȚIALĂ”

În context, membra Consiliului de Presă Ludmila Rusnac aminteşte că „moderatorul are rolul esențial de a gestiona și a preveni abaterile de diferit gen ce ar putea parveni în procesul de discuții”, acest rol fiind crucial mai ales în cazurile când emisiunea este organizată cu un singur interlocutor, care prezintă un singur punct de vedere. 

„Un moderator bun nu-și promovează opinia proprie cu referire la subiectele în discuție, ci are grijă să se facă auzite opiniile tuturor invitaților în platou. Asigurarea pluralismului de opinii este esențială, mai ales în situațiile în care anumite persoane sunt prezentate într-un context ce nu le avantajează. Mai mult, moderatorul are obligația să prezinte echilibrat aceste opinii, fără a permite monopolizarea discuțiilor de către anumiți invitați, fiind persoana care «ține situația sub control» așa încât schimbul de replici să nu degenereze într-o ceartă ordinară în care i se dă dreptate celui care strigă mai tare. Și mai grav este când moderatorul își manifestă deschis atitudinea dezagreabilă față de un invitat sau se angajează în schimb de replici tăioase cu invitații la emisiune”, afirmă Ludmila Rusnac. 

Experta media accentuează că prezentatorii emisiunilor televizate trebuie să fie foarte bine documentați, anume ei fiind cei care se fac responsabili de calitatea programelor, nu experții și nu invitații în platou. 

„Într-o emisiune de acest gen, moderatorul ține locul telespectatorului, este «delegatul» care îi reprezintă interesele, îl ajută ca, prin intermediul polemicilor constructive, să-și proiecteze o viziune proprie despre ce se întâmplă. Da, un talk show este o tribună, dar în interesul cetățenilor și nu a resurselor puterii. Iată de ce, la emisiuni trebuie să fie invitate persoane cu viziuni diferite, pentru ca, ascultând mai multe opinii, telespectatorul să-și formuleze opinia sa proprie. Voi enumera niște precepte actuale oricând: fii onest, politicos, incisiv, dar tolerant față de toate punctele de vedere pe care le etalează invitații în cadrul emisiunii”, conchide membra Consiliului de Presă.   

Sursa foto: https://ziare.com 

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *