Scene de violență și limbaj licențios în producții cinematografice, raportate în noile sesizări ale telespectatorilor

Conținut cu puternic impact emoțional, difuzat în cadrul a trei producții cinematografice la posturile de televiziune ITV și Canal 3, a fost semnalat în noile sesizări recepționate prin intermediul Platformei T(V)E Privește!. Telespectatorii au raportat, de asemenea, limbajul licențios al unui film difuzat în limba rusă, cu subtitre în română.

În sesizarea ce vizează postul ITV, consumatorul media menționează că, pe 11 octombrie, în intervalul orelor 20:00 – 21:00, a fost difuzat filmul „Urma” (în rusă: „След”), ce a inclus scene de violență, înjunghieri cu cuțitul, bătăi, sânge ș.a.  

Secvențe cu puternic impact emoțional au fost raportate și în filmele de acțiune „E timpul să ucizi” (în rusă: „Время убивать”) și „Văduvele” (în rusă: „Вдовы”), difuzate pe 17 octombrie, în intervalul 18:30-21:00 pe Canal 3. „Filmul «Văduvele» a avut un limbaj injurios în limba rusă. Era imposibil să las copiii să intre în bucătărie, unde se afla televizorul. Se poate de difuzat așa seriale în zi de week-end, când petrecem, de regulă, mai mult timp cu familia?”, ne întreabă autoarea sesizării. 

Producțiile cinematografice vizate au fost difuzate cu semnul de avertizare AP (acord parental), ceea ce înseamnă că acest conținut putea fi vizionat de copiii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul sau împreună cu părinții ori familia.

De menționat că Legea cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației include prevederi clare prin care este interzisă difuzarea anumitor informații cu impact negativ asupra copiilor, precum şi a informațiilor ce încurajează violența sau care au drept scop demonstrarea violenței.

Astfel, art. 5 (punctul 1) al legii stipulează că, pentru a permite părinților (tutorilor, curatorilor) copiilor să facă alegerea potrivită, radiodifuzorii au obligația să pună la dispoziția publicului informații suficiente privind intervalul orar de difuzare, recomandările şi avertizările sonore şi vizuale, astfel încât programele vizionate sau ascultate în familie sau numai de către copii să nu afecteze dezvoltarea fizică, mintală, spirituală sau morală a acestora. Aceleaşi obligații sunt valabile în cazul serviciilor de programe retransmise de către radiodifuzori. Violența fizică, psihică, limbajul și comportamentul obscen nu pot fi difuzate de mijloacele de informare în masă în intervalul orar 6:00-23:00, potrivit aceleiași legi. Și Codul serviciilor media audiovizuale interzice „difuzarea programelor audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor, în special a celor ce conțin scene de pornografie sau de violență nejustificată” (art. 15).

Platforma T(V)E Privește! oferă cetățenilor posibilitatea să raporteze cazurile pe care le consideră problematice atunci când vizionează diverse programe audiovizuale. Încălcările se referă la conținutul neconform cu deontologia şi etica jurnalistică și cu legislația în vigoare.

Sursa foto: https://parentinfo.org/

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *