Scenele de violență psihică și fizică la canalele TV retransmise. Dragoș Vicol: Amendarea legii ar fi cea mai viabilă soluție

După ce Consiliul Audiovizualului a refuzat să aplice sancțiuni pentru difuzarea filmelor cu scene de violență psihică și fizică fără afișarea semnului distinctiv al limitei de vârstă, invocând lipsa prevederilor legale, președintele Consiliului recunoaște că autoritatea ar putea, totuși, să încurajeze diminuarea acestui fenomen. O soluție ar fi sesizarea Parlamentului și amendarea Codului serviciilor media audiovizuale, a declarat Dragoş Vicol într-un interviu pentru portalul Media Azi

În cadrul interviului, Vicol a reiterat argumentele ce au răsunat după ce Consiliul a fost sesizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în legătură cu mai multe conținuturi neconforme, difuzate la unele canale TV retransmise din afara țării. „În reglementarea CA intră posturile de radio și televiziune care se află în jurisdicția Republicii Moldova. Pe de altă parte, distribuitorii de servicii media audiovizuale nu pot să intervină și să elimine anumite filme sau să blureze anumite scene din materialul audiovizual retransmis. Unica  misiune a lor și unica lor posibilitate tehnică este să-l retransmită. În misiunea lor nu intră intervenția editorială, iar noi nu putem pedepsi cablistul”, a precizat președintele Consiliului.

Totuși, el s-a arătat de acord că anumite posturi de televiziune care fac uz continuu de scene de violență ar putea fi eliminate din grila distribuitorilor. Mai exact, reieșind din faptul că distribuitorii de servicii media activează în baza unei autorizații eliberate de CA în urma prezentării unui set de acte, inclusiv a contractelor semnate cu furnizorii din străinătate, Consiliul ar putea să-i încurajeze pe cabliști să-și revadă lista clienților, înlăturându-i pe cei care propun programe neconforme cu legislaţia în vigoare.

„Doar că trebuie să țineți cont că noi eliberăm cabliștilor autorizația pe un termen de cinci ani. Cred că ar trebui introduse mecanisme în Codul serviciilor media audiovizuale ca să putem interveni nu atât de tardiv, nu peste cinci ani, ci mai repede. În eventualitatea în care un post de televiziune pune permanent pe post anumite scene de groază, de violență, sigur că propunerea membrilor CA va fi, în pofida tuturor acestor reglementări, ca respectivul distribuitor să se abțină de a include acest post în lista celor care urmează a fi retransmise”, a explicat Dragoş Vicol.

„Vom încerca să facem asta, deși există distribuitori mari de servicii media care retransmit 250-300 de posturi TV. Noi încercăm chiar și sumar să facem o analiză a tuturor acestor posturi, dar este imposibil să fim la curent cu absolut tot fluxul. Este foarte complicat, dar în eventualitatea în care există elemente flagrante, ne vom sesiza și vom încerca prin diferite notificări să fie reziliat contractul în cauză. (…) Pe termen lung, sesizarea Comisiei parlamentare de profil şi amendarea legii ar fi soluţia cea mai viabilă”, a concluzionat președintele CA.

Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice, afirma anterior pentru platforma T(V)E Privește! că, chiar dacă legea interzice cabliștilor să intervină în conținuturile pe care le retransmit, „asta nu înseamnă că distribuitorii pot retransmite orice doresc”. „Sunt conținuturi media (terorism, pornografie infantilă etc.) interzise spre difuzare și furnizorilor, și distribuitorilor de servicii. Dacă în pachetul de canale retransmise sunt atestate posturi problematice, cel care le distribuie poartă răspundere – doar el formează pachetul de canale. Prin urmare, o primă soluție ar fi completarea ofertei de canale cu cele care nu contravin legilor țării”, explică Bunduchi.

În cadrul şedinţei publice din 11 septembrie, membrii CA au examinat mai multe petiţii ale Centrului pentru Jurnalism Independent, expediate în baza plângerilor telespectatorilor care au semnalat cazuri de difuzare a unor scene de violenţă fizică şi psihică cu un grad mare de intensitate, precum şi scene de sex şi limbaj licenţios fără afișarea simbolului distinctiv al limitei de vârstă la ore în care copiii sunt activi în fața micilor ecrane. În urma deliberărilor, membrii CA au decis să amendeze doar compania Urania FM, fondatoarea postului local NTS, în timp ce alte șase canale vizate (Mujskoe Kino, Кинохит, Киносемья, TV 1000, TV 1000A, Vip Comedy), retransmise de peste hotare, au fost scutite de sancțiuni pe motiv că actualul Cod al serviciilor media audiovizuale reglementează doar activitatea furnizorilor și distribuitorilor aflați sub jurisdicția Republicii Moldova.

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *