Nuditate, droguri, limbaj licențios sau date cu caracter personal despre minori. CA a sancţionat 3 posturi TV în baza plângerilor depuse pe platforma T(V)E Privește!

Trei posturi de televiziune – Moldova 1, Prime şi Televiziunea Centrală – au fost amendate cu 10.000 de lei, 5.000 de lei şi respectiv, avertizare publică, pentru încălcarea legislației audiovizuale. Deciziile au fost luate de Consiliul Audiovizualului în cadrul ședinței din 2 noiembrie, în baza petiţiilor expediate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), formulate pornind de la plângerile recepționate pe platforma T(V)E Priveşte!

Postul public de televiziune Moldova 1 a fost sancţionat cu o amendă de 10.000 de lei pentru difuzarea filmului „Mike Meseriaşul”, în intervalul orelor 21:00 – 23:00, conținutul căruia a inclus o serie de scene sexuale explicite și consum de droguri, ce pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor. Deşi filmul a fost însoțit de semnul de avertizare AP (acord parental), ceea ce înseamnă că programul vizat putea fi vizionat de către minori de până la 12 ani numai cu acordul părinților sau împreună cu familia, membrii CA au admis cu votul unanim amendarea canalului TV, reieşind din rezultatele monitorizării efectuate. Consiliul a constatat că, în cadrul filmului, au fost prezentate „scene cu imitarea actului sexual, scene de nuditate, erotice, (…) de comportament imoral, depravat, precum şi limbaj licenţios, cu prezentarea femeii în ipostaze degradante. Totodată, filmul conţine imagini cu privire la consumul de alcool şi de droguri”. 

Membrii CA au sancţionat și Compania General Media Group Corp, fondatoarea postului de televiziune Prime, pentru limbaj licenţios şi agresivitate verbală în cadrul emisiunii „Vorbește Moldova”. Decizia de a aplica amenda de 5.000 de lei vine exact la o lună după ce autoritatea a sancţionat General Media Group cu avertizare publică pentru o altă ediție a emisiunii „Vorbește Moldova”, în care au fost difuzate scene de violență și limbaj licențios. 

„Postul de televiziune se apără cu replica «realitatea nu poate fi retuşată» sau «nu pot fi puse pe post emisiuni cu conţinut elogios», dar sunt încălcări foarte grave care au un impact negativ asupra dezvoltării minorilor, ca şi în cazul analizei filmului «Mike Meseriaşul». Pentru a prezenta faţa hâdă a realităţii, nu înseamnă că trebuie să fie afectate interesele minorilor”, a declarat Dragoş Vicol, preşedintele CA.

„Este un caz elocvent: protagonistul subiectului a fost adus până la starea de afect, a promis că va da foc casei şi asta a făcut după emisiune. (…) Eu am văzut finalitatea acestor emisiuni – există fabula, dar nu există morala. Emisiunea ia forma unui reality show, cu prezentarea unor necazuri. Şi atât”, a menționat și colegul său, Iulian Roşca. Artur Cozma, un alt membru CA, de asemenea a recunoscut că, uneori, „emisiunile sunt la limita legalului”, dar i-a luat apărarea echipei redacţionale, afirmând că „emisiunea are dreptul la existenţă. Invitaţii care vin şi comentează cazurile pe parcursul emisiunii caută un răspuns la ceea ce se întâmplă în societate, în relaţiile interumane, intrafamiliale”. 

În cadrul şedinţei, compania Media Resurse, fondatoarea postului Televiziunea Centrală, a fost sancţionată cu avertizare publică, pentru difuzarea unei ştiri despre un minor de 14 ani, victimă a unui accident rutier. În material „au fost prezentate mai multe informații cu caracter personal şi imaginea explicită a minorului, ce permit identificarea acestuia, fapt ce contravine legislației media audiovizuale instituite în vederea protecției intereselor minorilor”, potrivit petiției Centrului pentru Jurnalism Independent. Decizia de sancționare a fost luată cu votul unanim al membrilor CA prezenţi la şedinţă. 

Alte trei petiţii ale CJI, întocmite în baza sesizărilor consumatorilor de media şi înaintate Consiliului, au fost respinse.

Sursa foto: captură video / privesc.eu

Social Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *