Centrul pentru Jurnalism Independent a expediat Consiliului Audiovizualului (CA) primele șase petiții în care semnalează cazuri de nerespectare a legislației media audiovizuale de către unii furnizori și distribuitori de servicii media. Petițiile au fost întocmite în baza plângerilor consumatorilor de informație, înregistrate pe platforma T(V)E Privește!.
Cele mai multe demersuri se referă la producții cinematografice care conțin scene de violență psihică și fizică extremă (împușcături, înjunghieri, omucideri, decapitări, sânge etc.), difuzate fără afișarea semnelor de restricționare a limitei de vârstă sau cu afișarea sporadică a acestora timp de câteva secunde în debutul filmului. Transmiterea programelor fără astfel de avertizări, sonore şi vizuale, la ore când și copiii sunt telespectatori activi contravine mai multor norme legale. Bunăoară, în intervalul orar 06:00-23:00 este interzisă difuzarea producțiilor audiovizuale care prezintă „violenţă fizică, psihică sau de limbaj în mod repetat”; „scene de sex, de limbaj sau de comportament obscen”; „persoane în ipostaze degradante” și altele.
În plângerile lor, consumatorii de media au mai reclamat încălcări ce țin de asigurarea pluralismului opiniilor în știri; lipsa traducerii conținuturilor știrilor în limbajul mimico-gestual și plasarea publicității ascunse în buletinele informaționale.
Potrivit legii, Consiliul Audiovizualului este obligat să verifice faptele invocate, să examineze petițiile în ședință publică și să decidă dacă le respinge ori acceptă, cu eventuale sancționări, după caz. În calitate de petiționar, CJI va monitoriza reacția CA cu privire la petițiile adresate şi va informa despre deciziile luate de autoritate.
Platforma T(V)E Privește! a fost lansată la sfârșitul lunii iulie și oferă posibilitate tuturor consumatorilor de radio și TV să semnaleze cazuri pe care le consideră problematice și neconforme cu deontologia, etica jurnalistică, dar și cu legislaţia în vigoare. Abaterile pot fi raportate la rubrica Depune o plângere.